Gamink.lt

Organinis maistas nėra sveikesnis

  • Organinis maistas sveikatos požiūriu nesiskiria nuo maisto, užauginto naudojant dirbtines trąšas, pranešė „The Guardian“.

    Organinis maistas nėra sveikesnis už tradicinį maistą ir nėra įrodymų, kad mūsų virškinimo sistemai jis kuo nors naudingesnis, rodo naujo ir nepriklausomai atlikto tyrimo rezultatai.

    Tačiau, pažymi britų „The Guardian“, Maisto Standartų agentūros (ang. Food Standarts Agency, FSA) tyrimas iškart sukėlė ekspertų bei organinio maisto šalininkų nepasitenkinimą.

    Tyrimo metu apžvelgti per pastaruosius 50 metų publikuoti duomenys apie abiejų ūkininkavimo tipų pasėlių ir galvijų maistinių medžiagų lygį bei poveikį sveikatai. Rezultatai, paskelbti „American Journal of Clinical Nutrition“, paneigė anksčiau skelbtą žinią, kad organiškai užaugintas maistas mūsų sveikatai yra naudingesnis.

    Dr. Alanas Dangouras iš Londono Higienos bei Atogrąžų medicinos mokyklos, šio tyrimo vadovas, teigia, kad „daugelis ankstesnių tyrimų rėmėsi hipoteze, kad organinis maistas sveikatai naudingesnis. Apžvelgę visus pastarojo 50 metų dokumentus, mes neradome patikimų to įrodymų“.

    Anot jo, užfiksuoti tokie maži skirtumai, jog jie „vargu, ar gali būti siejami su sveikata“.

    Organiško maisto šalininkai kritikuoja išvadas teigdami, kad tyrimo metu neatsižvelgta į trąšų ir pesticidų kiekį maiste. Pasak jų, apžvelgus tyrimų istoriją taip ir išvengta tiesaus atsakymo, ar organinis maistas yra naudingas mūsų sveikatai.

    Kai kurie maisto tyrėjai teigia, kad tyrimo išvados „ekstremaliai selektyvios“.

    Pasak kritikų, dėl klaidingai pasirinktos metodologijos šiame tyrime buvo praleista tam tikri „nesvarbūs“ organinio maisto privalumai, todėl ir tyrimo rezultatai skiriasi nuo ankstesnių studijų.

    Carlo Leifertas, Niukastlio universiteto (D. Britanija) ekologinės žemdirbystės profesorius, neseniai vadovavęs panašiam ES finansuotam tyrimui (jo rezultatai priešingi), teigia, kad „tyrimo išvados jaudina. „Tyrimo rezultatai panašūs į mūsiškio, tik jie nenorėjo nieko teigiamo pasakyti apie organinį maistą“, – teigė jis.

    Organinio maisto gamybos sektorius šiuo metu vien Didžiojoje Britanijoje vertas 2 milijardų svarų sterlingų (virš 8 mlrd. litų). Valstybė atidžiai prižiūri, kad pasėliai nebūtų tręšiami dirbtinėmis trąšomis ir kad gyvuliams nebūtų skiriami įvairūs antibiotikai bei kitokie vaistai.

Lankytojų komentarai

  1. Arshy 2014 November 15, 16:45

    Man atrodo geasiuiras būdas išsimatuoti efektyvumą matuoti keletą dalykų:1. Kaip Vladas minėjo, stebėti organic srauto pokyčius, t.y. pasilyginti koks jis buvo prieš pradedant svetainės optimizavimą ir koks yra po. Tai lyg ir būtų optimizuotos svetainės tikslas tačiau srautas savaime nėra pajamos / investicijų grąža. 2. Skaičiuoti investicijų grąžą pagal kiekvieno optimizuojančio svetainę kliento individualius, labai konkrečius ir išmatuojamus tikslus: pardavimai, užsakymai, užklausos, registracijos, parsisiuntimai ir kt. -> kas toliau veda į pajamas.Srauto pokytis, svetainės svorio ( authority ) internete didėjimas nepaneigiami seo rezultatai, bet juk kiekvienam lengviau ir smagiau susirinkimo metu kaip argumentą turėti aiškiai pamatuotą finansinę naudą ;)

  2. viagra 2014 December 3, 03:29

    That’s a smart way of thinking about it.

  3. Mai 2015 February 27, 10:55

    Beautiful post. It’s always great how food and life enewrttine. It’s never just about eating, but always about how eating and food affect the other facets of what we have going on every day. Great tip about roasting the garlic. Ups the flavor a lot.

Palikti komentarą