Gamink.lt

Gydomieji grikiai

  • Manoma, kad grikiai buvo auginami Indijoje prieš 4 tūkst. metų, vėliau buvo pradėti auginti Kinijoje, dar vėliau – Graikijoje, o paskui – ir visoje Europoje. Senovės karvedžiai grikių košę vadino karžygių maistu, kiek vėliau buvo pastebėtos ir gydomosios grikių ypatybės.

    Gydymui vartojami grikių žiedai, lapai ir kruopos. Grikių žolę patariama pjauti žydėjimo metu, nuo birželio iki rugsėjo, džiovinti lauke, nuo lietaus apsaugotoje vietoje. Tinka vartoti dvejus metus.

    Grikių kruopose yra lengvai pasisavinamų baltymų, krakmolo, riebalų, ląstelienos, fosforo, kalio, kalcio, mangano, geležies, magnio, vitaminų PP ir E, B grupės vitaminų, daug geležies druskų, rūgštynių, citrinų bei obuolių rūgščių, pagerinančių maisto pasisavinimą. Rutino, stiprinančio kraujagysles, grikių kruopose yra daugiau nei kitose.

    Kvapūs grikių žiedai išskiria daug nektaro, tad juos noriai lanko bitės. Iš grikių pasėlių surenkama medaus, turinčio gerokai daugiau baltymų ir geležies nei liepų ar lauko gėlių medus.

    Grikiai stiprina organizmo imuninę sistemą, raumenis, šalina iš organizmo šlakus, toksines ir radioaktyvias medžiagas, cholesterolio perteklių. Grikių patariama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių bei kepenų ligomis, cukriniu diabetu, prostatitu, artritu, reumatu, turintiems medžiagų apykaitos sutrikimų žmonėms.

    Grikių kruopos, net ir ilgai laikytos, nepraranda savo energinių ir maistinių ypatybių. Grikius organizmas geriausiai pasisavina su pienu. Jei ketinate pirkti grikių kruopų, rinkitės pačias šviesiausias, nes rusvos gali būti apdorotos labai aukštoje temperatūroje.

    Dėmesio! Vidiniam vartojimui švieži grikių lapai ir žiedai netinkami, nes yra nuodingi. Nuodingų ypatybių nebelieka džiovintuose grikiuose. Atsargiai vartoti grikių preparatus turėtų tie, kam padidėjęs kraujo krešėjimas.

    Širdies ir kraujagyslių ligos

    * Sergantiesiems ateroskleroze patariama gerti grikių žolės nuoviro: šaukštelį džiovintos susmulkintos grikių žolės užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite minutę, uždenkite ir palikite nusistovėti 10–15 minučių. Gerkite po 2–3 stiklines per dieną 1–2 mėnesius, kol pagerės savijauta.

    * Sutrikus kraujotakai, spazmuojant kraujagyslėms, sergant leukoze patariama gerti grikių žolės antpilo: šaukštą sausos susmulkintos grikių žolės suberkite į termosą, užpilkite puse litro verdančio vandens ir palikite 1–2 valandas prisitraukti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną 4–8 savaites.

    Kraujo stiprinimas

    * Anemijos gydymas grikiais: sausoje keptuvėje pakaitinkite grikių kruopų, atvėsinkite ir sumalkite kavamale. Stiklinėje šilto pieno išmaišykite po šaukštą grikių miltų bei medaus ir išgerkite.

    * Grikių žiedų antpilo patariama gerti sergantiesiems anemija, leukoze ir baltakraujyste: šaukštą džiovintų susmulkintų grikių žiedų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną. Be to, grikių žiedų antpilas padeda sergant kvėpavimo takų ligomis, palengvina atsikosėjimą.

    * Liaudies medicinos žinovai sergantiesiems anemija pataria pasigaminti grikių chalvos ir valgyti jos kasdien bent po šaukštą: lygiomis dalimis sumaišykite grikių miltus su medumi.

    Opaligė ir skydliaukės ligos

    * Sergantiesiems ūmia skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige patariama 1–2 mėnesius vartoti taip paruoštų grikių kruopų: sausoje keptuvėje pakepinkite grikių kruopų. Vakare 3–4 šaukštus šių kruopų suberkite į termosą, užpilkite 300 ml verdančio vandens ir palikite nusistovėti per naktį. Grikių kruopas suvalgykite pusryčiaudami.

    * Gydomasis mišinys nuo skydliaukės ligų: sumaišykite po stiklinę maltų grikių kruopų, susmulkintų graikinių riešutų ir medaus, geriausia grikių arba liepų. Mišinio vartokite vieną kartą per savaitę. Per dieną suvalgykite ne daugiau kaip 2 stiklines mišinio, užgerdami vandeniu arba žaliąja arbata. Geriausia, kad tą dieną valgytumėte tik šio mišinio. Jį laikykite šaldytuve. Taip gydykitės 3–6 mėnesius, kol pagerės savijauta.

    Cukrinis diabetas

    * Veiksmingas diabeto, ypač pradinės stadijos, gydomasis mišinys, tinkantis ir vaikų cukriniam diabetui gydyti: sumaišykite 5 dalis maltų grikių kruopų ir 1 dalį susmulkintų graikinių riešutų. Vakare į stiklinę suberkite šaukštą mišinio, užpilkite ketvirtadalį stiklinės rūgusio pieno arba kefyro, nemaišykite ir palikite per naktį. Ryte subrinkusią košę suvalgykite vietoj pusryčių. Gydymosi metu 2 kartus per dieną, pusvalandį prieš pietus ir vakarienę, suvalgykite po šaukštą sauso mišinio. Mišinį vartokite 3 savaites.

    * Sergantiesiems cukriniu diabetu galima vartoti ir paprastesnio mišinio: 1–2 šaukštus grikių miltų užpilkite 300 ml rūgusio pieno arba kefyro, išmaišykite. Gerkite ryte ir vakare pusvalandį prieš valgį ne trumpiau kaip 3 mėnesius.

    Odos ligos ir kosmetika

    * Sergantiesiems žvyneline: stiklinę grikių kruopų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Šiuo nuoviru tepkite gydomas vietas 3–4 kartus per dieną.

    * Egzemos gydymas: grikių miltus sumaišykite su šaltu virintu vandeniu, kol susidarys grietinės tirščio tyrelė. Šia tyrele tepkite gydomas vietas 1–2 kartus per dieną.

    * Visų tipų odai tinkanti vitamininė kaukė: šaukštelį grikių miltų sumaišykite su kiaušinio tryniu ir 2 smulkiai tarkuotomis morkomis. Mišinį užtepkite ant veido ir kaklo, palaikykite 20 minučių, tada nuplaukite šiltu vandeniu. Kaukes darykite kas antrą dieną visą mėnesį.

    Grikių gėrimai ir košė

    * Grikių lapų ir žiedų arbatos patariama gerti sergantiesiems ateroskleroze, ypač kai padidėjęs kraujospūdis.

    * Grikių arbata gerina miegą, todėl jos patariama gerti vakarieniaujant.

    * Senjorams: stiklinėje vandens gerai išmaišykite 3 šaukštus grikių miltų, kol susidarys grietinės tirščio tyrelė. Maišydami į tyrelę supilkite litrą verdančio vandens, pavirkite 3–5 minutes ant silpnos ugnies, paskui palikite, kol atvės. Į gėrimą įdėkite medaus ir trintų riešutų. Gerkite du mėnesius po pusę stiklinės ryte ir vakare. Gėrimas suteikia jėgų, ypač naudingas sergantiesiems ateroskleroze.

    * Pagyvenusiems ir sveikstantiems po sunkių ligų žmonėms patariama valgyti grikių košės. Ji naudinga ir nervingiems bei pernelyg jautriems žmonėms.

    Dėmesio! Grikių košė gali sukelti vidurių užkietėjimą.

Į viršųParengė Remigija Zinkevičienė

Palikti komentarą