Gamink.lt

Kaip išsirinkti pieno produktus skaičiuojant kalorijas?

  • Pieno produktai – būtina žmogaus mitybos raciono dalis, suteikianti daug svarbių maisto medžiagų organizmui. Rekomenduojama paros pieno produktų norma žmogui yra 80-100 g. varškės arba dvi stiklinės pieno, kefyro arba du indeliai jogurto.

    Iš pieno produktų žmogaus organizmas geriausiai pasisaviną kalcį, kuris labai svarbus žmogaus judėjimo aparatui.

    Sergant cukriniu diabetu ar norint sumažinti kūno masę, tenka riboti cukrų bei kalorijas. Todėl labai svarbu žinoti maisto produktų sudėtį ir turėti galimybę rinktis.

    Kalbant apie jogurtus, paprastai mažiausiai kaloringi ir be cukraus yra natūralūs jogurtai. Tačiau natūralus jogurtas patinka ne visiems.

    Gaminant jogurtus su priedais (vaisiais ar uogomis), kurie labiau priimtini savo skoniu, paprastai naudojamas cukrus. O tai smarkiai padidina jų kaloringumą, taip pat yra netinkami sergant cukriniu diabetu.

    Išeitis – jogurtai, kurie praturtinti vaisiais ar uogomis, tačiau gaminami be cukraus.  Tobulėjanti pieno perdirbimo pramonė taip pat suteikia daugiau pasirinkimo galimybių sergantiems cukralige. Kaip žinome, jiems reikia reguliuoti angliavandenių kiekį savo maisto racione ir atsisakyti greitai cukraus kiekį kraujyje didinančių angliavandenių, kitaip tariant, visų saldžių produktų.

    Tokiems produktams priskiriamas ir pienas, nes jame esanti laktozė (pieno cukrus), taip pat didina gliukozės koncentraciją kraujyje. Rauginto pieno produktuose laktozės kiekis nereikšmingas, tačiau, kad šie produktai būtų skanesni, juos gaminant paprastai naudojamas cukrus.

    Iki šiol būdavo įprasta, kad sergantiesiems cukriniu diabetu buvo galima valgyti tik natūralų jogurtą. Tačiau šiuo metu jie turi galimybę rinktis ir jogurtus su vaisiais bei uogomis, nes atsirado tokių, kurie gaminami su cukraus pakaitalu.

    Svarbi būtinoji žmogaus organizmui maistinė medžiaga – skaidulos. Lietuvos gyventojai skaidulų suvalgo per mažai – tik apie 15 g per dieną, o rekomenduojama – ne mažiau 20 g. Todėl į savo mitybos racioną įtraukti papildomų skaidulų šaltinių labai naudinga, ypač skaičiuojantiems kalorijas ar angliavandenius.

    Skaidulos reguliuoja žarnų motoriką, prailgina sotumo jausmą, svarbios normalioms žarnų bakterijoms – yra jų maistas. Žarnų bakterijos fermentuoja su maistu gaunamas skaidulas, dėl to pasigamina medžiagos, gerinančios žaizdų gijimą, stiprinančios organizmo atsparumą ligoms.

    Pieno produktai, praturtinti skaidulomis, gali būti dar vienas šios medžiagos šaltinis greta pagrindinių, tokių kaip daržovės, vaisiai, kruopos.  Padidėjusi galimybė rinktis įvairesnius maisto produktus, žmogaus mitybą padaro ne tik sveikesnę, bet ir skanesnę.

Į viršųAlfa.lt

Palikti komentarą