Gamink.lt

Modifikuotas krakmolas

  • Vartotojai, prieš įsigydami maisto produktus, atidžiai išstudijuoja produkto ženklinimo etiketę. Įvertinus, kokia produkto sudėtis, ne retai ir kaloringumas, produktas perkamas arba ne. Dažnai piktinamasi, kad produktuose naudojamas modifikuotas krakmolas.

    Įvairių pieno, konditerijos, kulinarijos produktų, padažų, kisielių ir kt. gamybai naudojamas modifikuotas krakmolas – chemiškai, o ne genetiškai
    modifikuotas (pakeistas).

    Krakmolas yra kompleksinis angliavandenis, polisacharidas, sudarytas mažiausiai iš 10 sacharidų molekulių.

    Fizinės savybės – balti, kelių dešimčių mikronų skersmens grūdeliai. Jis netirpsta šaltame vandenyje, brinksta ir pamažu ištirpsta karštame
    vandenyje. Susidarę atšaldyti tirpalai virsta drebučių mase – kleisteriu.

    Biochemiškai krakmolas yra derinys dviejų polimerinių angliavandenių (polisacharidų) – amilozės ir amilopektino. Įvairių augalų krakmolas skiriasi amilozės ir amilopektino santykiu: kukurūzų krakmole yra iki 85 proc. amilozės, o kviečių krakmole – iki 99 proc. amilopektino. Krakmolas augaluose gaminamas fotosintezės dėka ir yra kaupiamas jų audiniuose. Kai kurie audiniai krakmolo sukaupia labai daug, todėl naudojami kaip krakmolo šaltiniai (pvz. bulvių stiebagumbiai, kviečių ar kukrūzų grūdai ir kt.).

    Pramonėje krakmolas gali būti naudojamas klijų, popieriaus, tekstilės gamyboje.

    Didžiausią reikšmę krakmolas turi kaip maisto produktas, pagrindinis angliavandenių šaltinis mūsų mitybos racione: bulvėse, duonoje, kruopose. Taisyklingai maitinantis angliavandeniai turėtų sudaryti apie 55 proc. visų maistingųjų medžiagų.

    Modifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys, dėl ko krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuojant krakmolą,
    pakeičiama jo technologinės savybės, nekeičiant jo, kaip produkto, esmės.

    Modifikuotas gali būti kukurūzų, bulvių, ryžių krakmolas.

    Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją.
    Lietuvos higienos normoje HN 53:2003 ,,“Leidžiami vartoti maisto priedai” modifikuotas krakmolas apibrėžtas kaip medžiaga, gauta vieną ar kelis kartus chemiškai apdorojant valgomąjį krakmolą, kuris gali būti paveiktas fizikiniu būdu ar fermentais, praskiestas ar balintas rūgštimis arba šarmais.
    Modifikuotas krakmolas maisto produktų ženklinimo etiketėse žymimas , “E” raide su atitinkamu skaičiumi 1404 – 1451.

    E 1404 – oksiduotasis krakmolas,
    E 1410 – monokrakmolo fosfatas,
    E 1412 – dikrakmolo fosfatas,
    E 1413 – fosfatuotas dikrakmolo fosfatas,
    E 1414 – acetilintas dikrakmolo fosfatas,
    E 1420 – acetilintas krakmolas,
    E 1422 – acetilintas dikrakmolo adipatas,
    E 1440 – Hidroksipropilkrakmolas,
    E 1442 – Hidroksipropilkrakmolo fosfatas,
    E 1450 – krakmolo natrio oktenilsukcinatas,
    E 1451 – acetilintas oksiduotasis krakmolas.

    Visos šios išvardintos chemiškai modifikuoto krakmolo rūšys yra saugios, gali būti naudojamos maisto produktų gamyboje.

Į viršųIndrė Karpovienė, Maistogidas.lt

Palikti komentarą