Gamink.lt

Pupelės – nieko daugiau, išskyrus naudą

  • Dauguma net nepagalvotų, kad pupelės itin naudingas ir maistingas produktas.

    Pupelėse gausu krakmolo ir kitų angliavandenių bei baltymų, taip pat beveik visų organizmui būtinų naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, B6, PP, kalio, cinko ir vario. Šiose ankštinėse daržovėse gausu sieros, kuri padeda įveikti žarnyno infekciją, reumatizmą, bronchų bei odos ligas.

    Daug pupelėse ir geležies. Šių daržovių dažnai įtraukiama į sergančiųjų kepenų, inkstų ligomis, diabetu mitybos racioną.

    Tačiau pupelių patiekalus gali valgyti ne visi. Pagyvenusiems žmonėms pupelių geriau atsisakyti, nes jos pučia pilvą. Kadangi šių daržovių sudėtyje yra purinų, jų nerekomenduojama valgyti sergant podagra ir nefritu. Gydytojai rekomenduoja jų nevalgyti, jei jus kamuoja gastritas, opa, pankreatitas.

    Naudingi patarimai:

    - Nebijokite pirkti konservuotų pupelių. Maistingumu jos nenusileidžia neapdorotoms pupelėms. O laiko sutaupysite tikrai nemažai.

    - Konservuotose pupelėse yra daug druskos, tačiau ja “atsikratysite” minutę pupeles palaikę po tekančiu vandeniu.

    - Pirkdami pupelių konservus, atkreipkite dėmesį, kad indelis nebūtų išsipūtęs. Jei jis toks, pupelės sugedusios.

    Verta žinoti:

    - Žalių pupų valgyti negalima, nes jose yra nuodingųjų medžiagų, galinčių sukelti apsinuodijimą. Termiškai apdorojant tos medžiagos suyra.

    - Prieš verdant pupeles jas reikėtų mirkyti 2-10 val. Verdamos pupelės be druskos, o sūdoma tik baigiant virti. Kietame vandenyje pupelės verda ilgiau nei minkštame.

    - Kad pupelės nesukeltų dujų kaupimosi, į jų patiekalus reikia įdėti dašio arba mėtos.

Lankytojų komentarai

  1. anukelis 2012 August 16, 19:58

    Valgisim ir bezdesim

    http://programos.moy.su/

Palikti komentarą